Wednesday 25 March 2009

Kano Takou Mogonsok

Sara-Sara Momonsoi Takanon Gulu-gulu

Kombos/Lihing:


Ranca:

  • Takano
  • Sasad
  • Luping/Rolu/Korit-korit
Sara-Sara:

  • Posidangon ilo sasad gisom okoring
  • Tutuon ilo sasad
  • Pisompuron ilo sasad om takano
  • posuangon ilo luping
  • Tutuban dot korit-korit
  • kagasan dot rolu
  • Indadon gisom sombulan--------------->Kombos
  • Onuon ilo waig, indadon gisom oliting--->Lihing
Pusas/Lomuan/Hinava

Ranca:

  • Sada/Daging
  • Toonsom
  • Tulod-ulod
  • Silaon
  • Misin
  • Lado
Sara-sara:

  • Putulon ilo Sada/daging
  • Pagaan dot toonsom
  • onsuron it tulod-ulod
  • Kuaan dot silaon om misin om lado
  • indadon gisom opurak--->Sadap kopio!
Gagau

ranca:

  • Pangi
  • Tunduk sayur Manis/hobung
  • Silaon
  • Misin
  • Lado
  • Luping/Rolu/Korit-korit
sara-sara:

  • Tutuon ilo pangi
  • oribon ilo hobung/sayur manis
  • kuan silaon om misin om lado
  • posuangon hilo luping
  • tutuban dor korit-korit
  • kagasan dot rolu
  • indadon gisom 14 tadau
resipi by: marrylalim

Boleh order ba..hehe

Mari Kita belajar Memasak:

Tapai Nasi/Lihing

bahan-bahan:

  • Nasi
  • Ragi
  • Tempayang/tali Rapiah/Beg Plastik

Cara-cara;

  • Jemur ragi sehingga kering
  • Tumbukkan ragi tersebut
  • Campurkan ragi dengan nasi sehingga sebati
  • Masukkan kedalam tempayan
  • Tutup mulut tempayan tersebut dengan menggunakan beg plastik
  • Ikat mulut tempayan itu dengan menggunakan tali rapiah
  • Peram sehingga sebulan------------------>tapai
  • Ambil airnya, dan peram sehingga air tapai tersebut sehingga menjadi jernih------->lihing

Hinava/Pusau/Pusas(Makanan Mentah dari ikan atau daging)

Bahan-bahan:

  • Ikan/daging
  • Limau
  • Buah belimbing
  • garam
  • ajinomoto
  • Lada

cara-cara:

  • potong ikan/daging sehingga kecil
  • Pecahkan air limau ke atas daging/ikan tersebut
  • Hancurkan/Blenderkan belimbing besi tersebut
  • Tambah garam, ajinomoto dan lada
  • Peram seketika sehingga gading/ikan tersebut berwarna putih pucat-------->Memang lazat!

Resipi yang ketiga---> Sukar untuk ditranslet sebab saya tidak pernah menjumpai bahan-bahan tersebut dipasarkan di Semenanjung Malaysia.haha

3 Comments:

Blogger FL Feinier said...

Ai, bagi translate skit bah Mary.. sya suka jg ni belajar bahasa dusun... cian bah sya ni, org dusun pun nda pandai cakap dusun... that y sya join blog kau yg ini, sya suka...hehe..lucu ni.. siok...

26 March 2009 at 23:23  
Blogger My-RiE said...

oooo..jan susah..saya translet p melayu nanti...hehehe...cintailah bahasa kita..

27 March 2009 at 02:03  
Blogger pomosuonlampaki said...

sadap

27 December 2010 at 23:50  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home